You are Unregistered, please register to gain Full access.    
«•»World-Satellite Forum«•»  
Old 02-06-2010, 23:01   #1
 
badzo's Avatar
 
MEMBER
Join Date: Apr 2010
Posts: 1,030
Thanks: 94
Thanked 281 Times in 229 Posts
Users Flag!
Default Opasnosti od električne energije i prva pomoc

Pravilno rukovanje električnim aparatima u domaćinstvu !!!

Na "crnom tržištu " vrlo često nam se nude neatestirani proizvodi, koji nisu u skladu sa propisima i standardima. Najčešće su u pitanju razne električne grijalice, roštilji, aparati za kuvanje kafe, lampe...Privučeni niskom cijenom, atraktivnim dizajnom, zvučnim nazivom i agresivnom reklamom, bez ikakve provjere i savjeta stručnjaka, kupovinom ovih uređaja, nismo ni svjesni kolikoj opasnosti od strujnog udara i požara izlažemo sebe i okolinu. Svi aparati koji se upotrebljavaju u domaćinstvu (usisivač, pegla, veš-mašina, mikser...), moraju imati specijalnu zaštitnu izolaciju i kućišta, koja onemogućavaju dodir sa dijelovima pod naponom.

* Prilikom rukovanja treba stajati suvim podlogama od gume, plastike ili drveta.
* Kućne električne instalacije moraju biti propisno izvedene (zaštitno uzemljenje, tzv. nulovanje).
* Osigurače treba povremeno kontrolisati; pregorjele uloške treba treba zamijeniti isključivo originalnim i novim (ne stavljati nikakve žice, licne...).
* Svi dovodni kablovi do uređaja moraju biti sa neoštećenom izolacijom, a utičnice i prekidači ispravni i bez mehaničkih i termičkih oštećenja.
* U prostorijama u kojima je veća vlaga veća je i opasnost od električnog udara

*

Opasnosti od električne energije

Električna energija je opasna prilikom prolaska kroz ljudsko tijelo, zbog toplotnog dejstva, zatim uticaja na hemijski sastav krvi i nervni sistem, a naročito zbog poremećaja rada srca i disajnih organa. Posljedice ovog djelovanja zavise od jačine struje, trajanja njenog dejstva i puta kroz tijelo.

*

Smatra se opasnom trajna struja jača od jednog miliampera (mA), što zavisi od zdravlja, stanja kože, obuće, odjeće...
*

Prema istraživanjima, struja od 20mA izaziva bolno grčenje mišića.
*

Sa električnom energijom jačine 30mA može se izdržati samo par sekundi, uz grčenje mišića ruke i nemogućnost otpuštanja obuhvaćenog provodnika.
*

Struja od 50 mA dovodi do gubitka svijesti.
*

Struja jačine 100 mA ima smrtonosne posljedice.
*

Prema postojećim propisima dodirni napon ne smije prijeći vrijednost od 65 volti(V).

Što je vrijeme prolaska električne struje kroz telo duže, manja je podnošljivost organizma. Velika je razlika da li je provodnik sa strujom samo dodirnut ili obuhvaćen (stegnut). U prvom slučaju biće ruka usljed električnog udara brzo povučena, dok u drugom slučaju, zbog grča to više nije moguće. Najopasniji je put električne struje kroz predio srca, a to je u slučaju zatvaranja strujnog kruga preko obe ruke, ili jedne ruke i noge.

*

Pružanje pomoći u slučajevima strujnog udara

U ovakvim situacijama treba što prije prekinuti dovod struje: isključiti najbliži prekidač, odvrnuti osigurač ili izvući utikač iz utičnice preko koje je unesrećeni u vezi sa naponom (kabl stone lampe, pegle ili grijalice). Ako je provodnik u vezi sa unesrećenim, može se ukloniti suvim štapom, ili vukući unesrećenog za suvi dio odijela. Ako u blizini nema gumenih rukavica, treba stajati na suvoj dasci ili plastičnom podu. Ako unesrećeni ne diše ili je u dubokoj nesvjesti, potrebno je najhitnije tražiti ljekarsku pomoć, a u međuvremenu pristupiti masaži srca kombinovanoj sa vještačkim disanjem. Zbog poremećaja krvotoka u mozgu nastaje manjak kiseonika, a poznato je da moždane ćelije samo nekoliko minuta mogu preživjeti bez njega. Ovo treba nastaviti i duže vrijeme, pri čemu se spasioci smjenjuju, sve do uspostavljanja prirodnog disanja.
__________________
badzo is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are On 

Powered by vBulletin®™
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright ©2013 World-Satellite™
All Rights Reserved™